Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2018 11:58 - Вести от Венецуела, за които BG медиите мълчат!
Автор: gevara01 Категория: Политика   
Прочетен: 612 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Реч на Министъра на външните работи на Боливарска република Венецуела, Хорхе Aреаса Монтсерат по време на 37-то ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА КЪМ ООН

Женева, 26 февруари 2018 г.

Г-жо вицепрезидент,

Членове на ръководството и на Съвета по правата на човека на Организацията на обединените нации,

Предавам поздрави от венецуелския народ и от президента Николас Мадуро Морос.

Вчера приключихме обиколката си в 17 държави за 23 дни. В 10 страни от Латинска Америка и Карибите и В 7 страни от Африка. Подкрепата за Венецуела, за нашата демокрация с участието на народа и за президента Николас Мадуро беше впечатляваща. Трябва да благодаря на правителствата и народите на Куба, Белиз, Никарагуа, Суринам, Сейнт Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго, Хаити, Салвадор, Доминика, Доминиканска република, Нигерия, Екваториална Гвинея, Ангола, Република Конго, Демократична република Конго, Етиопия и Египет, за огромната им подкрепа. Също така, изразявам благодарността си към организациите CARICOM, ALBA, ECOWAS, Африканския съюз и Арабската лига. Беше обиколка в името на достойнството и солидарността, за сътрудничество, което ще ни направи истински свободни и независими, както и в рамките на сътрудничеството Юг-Юг.

Г-жо вицепрезидент,

Вие знаете, че вече повече от две десетилетия страната ни е заплашвана от алчни сили, желаещи да си възвърнат контрола над петролните ни ресурси, газ, злато, диаманти, колтан, вода, плодородна земя. Тяхна цел е да свалят народното и суверенното правителство на Боливарската революция.

Искаме да денонсираме недопустимите актове на груба намеса на правителството на Съединените американски щати и на някои от неговите съюзници от Европа във вътрешните работи на Венецуела. През изминалата година, правителството и конгреса на САЩ направиха 735 изказвания за Венецуела. Тази година, само за 55 дни, има 105 директни атаки срещу моята страна. През 2017 г., Президентът Доналд Тръмп заплаши Венецуела с военна интервенция, наложи незаконни санкции, за да навреди на нашата икономика, тоест, на нашия народ, финансирайки и подкрепяйки насилствени действия, терористични атаки от страна на радикалната опозиция на Венецуела, довело да загубата на човешки животи, ранени, болка и материални щети, които не могат да бъдат количествено определени. В действителност, какво може да се очаква от правителството, което приема като показател положителната оценка на успеха на враждебните си политики спрямо други страни, броя на смъртните случаи, които произтичат от неговите санкции и действия?

Държавният секретар Рекс Тилърсън публично призова военновъздушните сили на Венецуела да свалят демократичното правителство на президента Николас Мадуро. Веднага нашите уважавани и антиимпериалистически въоръжени сили отвърнаха с достоен и своевременен отговор. Между другото, трудно е да се каже, особено, когато става въпрос за атака на Венецуела, дали г-н Tилърсън говори от името на правителството си или от това на транснационална петролна компания, на която бе изпълнителен директор само до преди една година. Същевременно, държавният секретар добави, че няма да признае вота на нашия народ, свободно изразен в предстоящите президентски избори на 22 април, сякаш му е възложена задачата да признае или игнорира изборните резултати в моята страна или в света. И като извод той подчерта, че за администрацията на Тръмп по отношение на Латинска Америка, анахронизмът на доктрината Монро, датираща от 1823, т.е. от преди 200 години, продължава да е в сила за правителството на САЩ в XXI век. Прав е бил Освободителя Боливар през 1829 г., когато пророчески е предупредил света, че "Съединените щати изглежда са посочени от провидението да тормозят Америка с мизерия, в името на свободата".

През последните 4 години, президентът Николас Мадуро отправи повече от 400 призива до опозицията за участие в диалога. Нашето общество трябваше да преживее болезнената травма на терористичните действия, наречени "гуаримбас", трябваше да минем през убедителната победа на народа в изборите за Конституционно събрание, което да сложи край на това политическо насилие. В изборите за губернатори и кметове през 2017 г., Опозицията отново трябваше да бъде победена, за да могат най-накрая да приемат предложението за диалог.

В Санто Доминго, Доминиканска република, по волята на венецуелското правителство, бяха проведени срещи между представители на правителството и на опозицията, с подкрепата на президента Данило Медина; на бившия премиер на правителството на Кралство Испания, Хосе Ляуис Родригес Сапатеро; на външните министри на Чили, Мексико, Боливия, Никарагуа, Сейнт Винсент и Гренадини. Тези диалози имат за цел постигането на споразумения за укрепване на демокрацията, мира и политическото съвместно съществуване, както и зачитането на правата на човека.

В резултат на това беше постигнато Споразумение между правителството и опозицията, отразено в документа, озаглавен "Споразумение за демократично съжителство в името на мира във Венецуела". Двете страни постигнаха съгласие по ключови въпроси. На 6 февруари всичко в Санто Доминго бе организирано за подписването на настоящото споразумение. Представителите на венецуелската опозиция - в последната минута - отказаха да я подпишат. Това беше огромна грубост и неуважение към народа на Венецуела, президентът на Доминиканската република и неговото правителство, бивш президент Сапатеро и придружаващите външните министри. И какво съвпадение при вземането на това решение, опозицията, държавният секретар на САЩ беше в Богота. Направете свои собствени заключения.

Искаме да предупредим тук, в Съвета по правата на човека, тъй като е от съществено значение за защитата на правата на народите, за разгръщането на опасен сценарий от Правителството на САЩ и техните съюзници чрез налагането на икономически санкции, които нанасят вреди на венецуелския народ, а също и натиск, политическо и финансово изнудване, упражнявано от Вашингтон върху правителствата в Европа и Латинска Америка и Карибския регион. Става въпрос за ожесточена психологическа война чрез добре финансирани медии. Целта е да накара света да повярва, че във Венецуела има хуманитарна криза, старият едностранен трик чрез който съседните страни обявяват криза на "венецуелските бежанци". Върховният комисар на ООН по правата на човека издава безполезни доклади, няколко експерти на ООН публикуват статистики от необичайни източници, без дори да са посетили Венецуела или да са потърсили официална информация.

За страните с десни правителства в цяла Латинска Америка, дори в страни с тежки вътрешни хуманитарни ситуации, Венецуела и президентът Мадуро са заглавия и начало на новинарските емисии, които правят от Венецуела идеалното извинение, димна завеса, с цел да се отклони вниманието от вътрешното и международното обществено мнение, на много сериозни национални проблеми в някои страни (производство на наркотици, въоръжени конфликти, трафик на наркотици и насилие, корупция, безработица, изборни измами, и т.н.).

Самият Доналд Тръмп на 8 август миналата година, обяснявайки причините за заплахата му от военна операция срещу Венецуела, предположи неоснователни хуманитарни причини. Този теоретически претекст би им позволил да пренебрегват принципите на публичното международно право и да се опитат да оправдаят военна намеса в нашата страна. Ние предупреждаваме, за да се знаете повече подробности за империалистическия план и, че той отново ще се провали, защото нашите институции и нашия народ имат съзнание, те желаят мир и ще защитават нашия суверенитет чрез демокрация, както се случи през 2017 г.

Г-жо вицепрезидент,

По покана на нашето правителство, д-р Алфред де Сайас, независим експерт от този Съвет на Организацията на обединените нации за насърчаване на демократичен и справедлив международен ред, посети нашата страна и проведе срещи с абсолютна свобода на действие в различните сектори на обществото.
Експертът Де Сайас заяви: "Съпоставих статистическите данни за Венецуела с тези на други страни и установих, че няма хуманитарна криза, разбира се, има недоимък, безпокойство и недостиг, но който е работил десетилетия за ООН и познава положението в страните от Азия, Африка и на някои страни от Америка, знае, че ситуацията във Венецуела няма характеристиките на хуманитарна криза.
Де Сайас добави, че макар мнозина да смятат, че страната е на ръба на бедствието, както се представя от международните медии: "Венецуела страда от икономическа война, от финансова блокада". Той също така смята, че международната общност трябва да работи солидарно с Венецуела за премахването на санкциите: "защото именно те задълбочават недостига на храна и лекарства".
В съответствие с клаузите на нашия Национален план за правата на човека, Националното конституционно събрание създаде Комисията за истината, справедливостта, мира и обществената сигурност, вдъхновена от опита на Комисията за истината и помирението в Южна Африка. Комисията се стреми да насърчи достъпа до правосъдие и цялостна грижа за облекчаване на страданието, причинено на жертвите и техните семейства.
Комисията за истината разследва всички актове на насилие от 1999 г. до наши дни.
Сигурен съм, че не сте чули от медиите, че през месец декември, при упражняването на своите правомощия, Комисията препоръча на съдебната система да проучи прилагането на мерки, различни от лишаването от свобода, за 80 лица, които към този момент са били лишени от свобода чрез съдебно решение. Системата за правораздаване, след като разгледа всеки един от случаите, пусна на свобода 69 задържаните, сочени за отговорни за актовете на политическо насилие през 2017 г., като им наложи обезпечителни мерки. Комисията продължава да разглежда други случаи на лишени от свобода лица, изпълнявайки своите ангажименти.
Тя се свърза с млади хора, които са били задържани, и установи, че чрез техни приятели и роднини, които от своя страна са изпълнявали инструкциите на хора от опозицията, са получавали пари за осъществяване на политическо насилие, както и логистична подкрепа за действия с неконвенционални оръжия, алкохол и наркотици.
Г-жо Вицепрезидент, през ноември 2017 г. също така Националното конституционно събрание одобри Конституционния закон срещу омразата, за мирно съжителство и толерантност, който отговаря на необходимостта да се противодейства на ужасните практики на дискриминация и нетолерантност във Венецуела. Трябва да припомним, че опозиционни групи насилствено нападнаха и дори изгориха живи хора във Венецуела заради цвета на кожата им или заради действителната им или предполагаема принадлежност към политически групи, свързани с националното правителство.
Националният план за човешките права 2016-2019, одобрен преди две години от президента Николас Мадуро, продължава да се изпълнява от венецуелските институции с активното участие на социалните движения и организации и с постоянната техническа подкрепа от системата на ООН.
Въпреки икономическите трудности, понижаването на цените на петрола, незаконната блокада на нашата икономика и инфлационния натиск, предизвикан от чужбина, социалните инвестиции във Венецуела се увеличиха до 74.1%, безработицата намаля до 6%, 72,5% от националния бюджет за 2018 г. е предназначен за социални инвестиции, 6 милиона семейства се възползват от разпределението на храни от първа необходимост чрез местните комитети за доставка и производство (CLAP), през следващите дни Президентът Николас Мадуро ще предаде двумилионното жилище от Великата мисия Жилище Венецуела, политиката за жилищно строителство на Революцията. За да се пребори с инфлацията, националното правителство увеличава минималната заплата и пенсиите на нашите възрастни хора няколко пъти в годината. Чрез автоматизиране на архива за нуждите и социалните политики, ние успяхме да постигнем ефективна и прозрачна система за предоставяне на директни субсидии, разпределяне на лекарства, предоставяне на жилища, стипендии, помощи за хора с увреждания, осигуряване на работни места и включване на хора в системата на мисиите, които представляват социалните програми във Венецуела.
Тази година е 70-тата годишнина от Всеобщата декларация за правата на човека, за човешките права. Венецуела ратифицира ангажимента си за гарантиране и защита на правата на човека в този съвет. Надяваме се да продължим да работим за укрепването на неговите институции, както и за механизма на всеобщия периодичен преглед. Ние трябва да защитим този толкова значим съвет от натиска и намесата на могъщите страни, за да въздействаме на техните мнения, доклади и позиции. Нека си припомним, че темата за правата на човека е била използвана многократно от военолюбивите страни, за да оправдаят войните и интервенциите и от друга страна за да създадат условия за най-тежките нарушения на правата на човека. Не можем да позволим на този съвет или на който и да е орган на Организацията на обединените нации да се превърне в служба за подкрепа и поддръжка на войнолюбиви и експанзионистични намерения. Насърчаването,защитата и гарантирането на човешките права трябва да бъдат свещени принципи за Организацията на обединените нации, ние не можем да позволим те да се използват като претекст и извинение за продължаване на насилието и нарушаването на собствените права на човека, това би било неприемливо светотатство за народите и за мира.

Г-жо Вицепрезидент, ние, от родината на Симон Боливар и Уго Чавес, благодарим за Вашето внимание, като Ви уверяваме, че можете да разчитате на президента Николас Мадуро и на народа на Венецуела за обединяването и укрепването на този съвет в защита на човечеството. Благодаря Ви!



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - Смело
02.03.2018 13:18
Изглежда имат собствена армия и нямат чужди военни бази.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gevara01
Категория: Политика
Прочетен: 334266
Постинги: 196
Коментари: 84
Гласове: 62
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930