Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2018 22:13 - Престъпна блокада срещу Венецуела
Автор: gevara01 Категория: Политика   
Прочетен: 325 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРЕСТЪПНА БЛОКАДА СРЕЩУ ВЕНЕЦУЕЛА
Вече не може да се говори за санкции срещу Венецуела, а за налагането на една престъпна блокада.
Тази блокада от страна на САЩ и ЕС също се подсилва отвътре от опонентите без гражданство в 4 направления:
1. Саботаж на националната електросистема
2. Саботаж на селскостопанската дейност.
3. Атакуване на националната парична единица и предизвикване на хиперинфлация (паралелен долар, криминален долар). Предприемачите непрекъснато повишават цените на продуктите (спекулация).
4. Вътрешни конспирации в националната петролна компания PDVSA.
Важно е да се припомни, че боливарското правителство използва 74% от националния бюджет за социални инвестиции, което е уникален случай в света. Освен това опозицията се опитва да атакува тези инвестиции, насърчавайки корупцията.
Някои последици от престъпната блокада срещу Венецуела:
1. Замразяването на фондовете за внос на инсулин
След подписването на указа "Тръмп" до края на годината венецуелската държава трябваше да преодолее различни трудности за вноса на лекарства и храни, които не се произвеждат в страната. Финансовата блокада засяга пряко международните плащания, които Венецуела обикновено извършва, за да получи стоки и услуги.
На 7 септември, 2017 г. президентът Николас Мадуро осъди пред Националното Конституционно събрание „замразяването” на повече от 300 хиляди дози инсулин на едно международно пристанище благодарение на ”договорката Тръмп-Борхес”.
Той обясни, че финансовата институция Ситибанк със седалище в Съединените щати отказа да получи средствата, които Венецуела депозира, за да плати вноса на тази огромна доставка на инсулин - необходимост за пациенти с диабет. В резултат на това инсулинът е задържан в пристанището

в продължение на много дни. "Въпреки че разполагаме с ресурсите, те не ги приемат", алармира тогава президентът.
Ситибанк, световна банка с 3280 клона в 36 държави, чиито печалби са в интерес на САЩ, отказа да получи средствата, които Венецуела депозира, за да плати вноса на този така жизнено необходим за пациентите с диабет товар.
Следователно беше извършено престъпно задържане на доставката на инсулин, въпреки факта, че съществуват ресурси за нейното получаване, като по този начин здравето и живота на пациентите бяха поставени на сериозен риск.
"Аз държа Тръмп и Хулио Борхес отговорни за блокадата на лекарствата от тази седмица", каза Мадуро, като се позовава на искането за този вид мерки от лидера на опозиционната партия Primero Justicia през 2017 г.
2. Блокадата на медикаментите срещу малария от стана на Колумбия
Вицепрезидентът на Републиката, Тарек ел Айсами, обяви на 3 ноември, 2017 г., че венецуелската държава е закупила пакет от "Примакин" в Колумбия, лекарство за лечение на малария, но "(…) лабораторията BSN Medical) след като разбра, че крайният получател е Министерството на здравеопазването на Боливарска република Венецуела, неправомерно блокира изпращането на това лекарство по нареждане на колумбийското правителство".
Президентът Мадуро заяви същото: "Когато вече имахме парите да купим лекарствата и отидохме да ги платим, правителството на Колумбия забрани продажбата на тези лекарства срещу малария и треска за народа на Венецуела. Ще ги закупим от друго място, но във Венецуела няма да липсват лекарства за борба с тези заболявания".
Така че Primaquine и лекарства за други хронични болести трябваше да бъдат закупени от Индия.
3. "Замразяването" на средства за закупуване на храни
Още преди една година главният секретар на местните Комитети за снабдяване и производство (CLAP), Фреди Бернал, алармира, че Венецуела вече страда от интензивна блокада на вноса на храни.
Той предупреди, че в рамките на финансовата война срещу страната банките "замразиха" плащанията на международни доставчици в чуждестранна валута, което попречи три месеца 29 кораба, натоварени с продукти, необходими за обработка и преработване на храни да бъдат разтоварени в страната.
"68 дни преминаха в търсене на механизми за плащане и това, разбира се, повлия отрицателно на разпространението на храните”, каза Бернал.
Пакетите с помощи (CLAP) драстично намаляха в следствие на недостига и инфлацията, причинени от непрестанните нападения срещу венецуелската валута, а също така в резултат на външна икономическа обсада: през септември 2017 г., в страната не успяха да влязат близо 18 милиона пакета, поради блокирани плащания. Венецуелското правителство трябваше да използва системата на няколко съюзни държави и чрез трети страни да осигури плащания, за да може храните да стигнат до венецуелските пристанища. След блокирането на продуктите, в пристанищата настъпи блокада от кораби, поради което 600-те контейнера, които биха могли да бъдат прехвърлени в един курс, трябваше да се превозят на няколко пъти.

Възпрепятства се пристигането на лекарства и храни, а колумбийските медии RCN и Caracol злорадстват и съобщават за недохранване и миграция, без обаче да посочат истинския източник на проблема: престъпната американска блокада.

Империализмът не се интересува от живота, нито от човешкото същество, а от парите, капитала, бизнеса. Неговата цел е да създава основание за намеса на военни и присвояване на петрол и други богатства.

Венецуела не се нуждае от "хуманитарната помощ" на САЩ, която причини толкова много страдания на народите на Либия, Ирак и Сирия. Венецуела иска да се спре финансовото и икономическото преследване, наложено от САЩ, в резултат на което се засягат правата на човека, изхранването и здравето на венецуелския народ.

4. Невъзможност да се плащат пътуванията на венецуелски спортисти

Но не само лекарствата и храната са основните моменти, в които се изразява престъпната блокада над венецуелското население. Спортът също беше засегнат.

Пред Конституционното събрание, президентът Мадуро съобщи, че на 6 септември 2017 г., една международна банка е информирала Боливарското правителство за "невъзможността" да изпълнява и обработва венецуелски плащания през американска финансова институция, която не приела прехвърлянето на един и половина милиона долара за покриване на разходи на Министерството на спорта, самолетни билети, настаняване и други за отлични спортисти, които съставляват различни спортни делегации в страната.
Добавянето на нови елементи в международната блокада, наложена на Венецуела обяснява съответните реакции в действията на правителството, което предприема необходимата защита за цялото венецуелско население. Международните съюзници в блока, който се изправя срещу американската хегемония, трудно, но успяха да помогнат на Венецуела да преодолее суровите мерки на американските служби в опита им да проправят пътя за премахването на чавизма от държавната власт.

Блокадата се осъществява, за да засегне пряко населението на Венецуела. Въпреки това, обаче, ръководството на страната взема решения как да неутрализира или поне да облекчи последиците от удара на "споразумението Тръмп-Борхес" като нов начин за вмешателство и преврат.

Още по-утежняващ е и фактът, че по време на обиколката си в Латинска Америка през март 2018 г., Тилърсън потвърди, че доктрината "Монро" (1823г.) все още е валидна и действаща.

Доктрината Монро, обобщена във фразата "Америка за американците", изработена от Джон Куинси Адамс и приложена от президента Джеймс Монро през 1823 година.

През 1880 г. в съответствие с идеята, че Карибите и Централна Америка са част от "изключителната сфера на влияние" на Съединените щати, президентът Ръдърфорд Хейс прави нов извод от доктрината Монро: "За да се избегне намесата на екстра-континентални империалисти в Америка, Съединените щати трябва да упражняват изключителен контрол над всеки междуокеански канал, който бъде създаден." Така той порага базите за последващото усвояване на Панамския канал през 1888 г. и изключва европейските сили, които биха могли да се конкурират за пазарите на Карибите и Централна Америка.

През 1904 г, Теодор Рузвелт издава нова заповед (Заповедта Рузвелт) според която, ако една европейска страна заплаши или застраши правата или собствеността на американските граждани или фирми, правителството на САЩ ще бъде принудено да се намеси в делата на тази страна, за да ги "пренареди”, възстановявайки правата и имуществото на своите граждани и дружества. В резултат на тази заповед, всъщност се дава картбланш за намесата на Съединените щати в Латинска Америка и Карибите.

 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - Каква ти блокада, престъпна тотална война!
26.03.2018 12:04
Злодеи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gevara01
Категория: Политика
Прочетен: 331756
Постинги: 195
Коментари: 84
Гласове: 62
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031