Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2023 19:28 - "Извори за българската история"
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 10674 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 30.01.2023 19:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image



"Извори за българската история“ и до колко трябва да им се доверяваме

 

 

д-р Дориян В. Александров

 

 

   Академичния планктон, бетонните глави от БАН и „разбирачите“ по българската история, които са на всяка манджа мерудия (разбирай клавиатурните герои от Мрежата) изключително много се гордеят с познаването и цитирането на т.нар. „извори на българската история“ (гръцки, латински, арабски и др.), което за тях е нещо като „свещенна крава“, неподлежащо на съмнение и коментар. Именно за тях запретнах ръкави и ще разкажа една поучителна приказка, пък и за другите, които обичат да проверяват нещата от различни гледни точки.

   Един дърт и опитен в лъжите, фалшификациите и интригите византийски император, след една решителна битка с българите диктувал на придворния писар и хронист:

В тази епохална битка, с Божията помощ и непобедимата наша армия ние разгромихме страшните по целия свят българи и Нике кацна на рамото ни! Хронистът го погледнал колебливо и казал под сурдинка: - Ама Господарю, ние не загубихме ли тази битка? Дъртия негодник погладил многозначително брадата си и казал с мазен и нетърпящ възражение глас: - Пиши, пиши; след 100 години няма да има живи свидетели, които да помнят поражението и за бъдните поколения ще остане това, което сме написали! (Както са казали древните „Думите отлитат, написаното остава“)……..“

   Толкова за т.нар. „извори“, които е доста спорно дали могат да се нарекат така по ред съображения, особено ако са писани от политически противници и врагове на България, а повечето извори са точно от такива източници. Изследователите трябва да са наясно, че поначало нещата са не както трябва. Освен това при преводите в миналото на изворите, а и сега често са извършвани фини манипулации, редактиране, манипулации, цензуриране на тези текстове или директно премахване и съкращаване на цели пасажи (неудобни за властта и марсистко-ленинските повели на Партията), особено в тоталитарния период (1944-1989 г.), когато в историческата ни наука се бяха намъкнали множество чужди елементи небългари, които извършваха и съответната цензура на научната литература. По този въпрос е препоръчително да се прочете една малка, но доста съдържателна книжка на историка Стефан Чурешки, където той описва в детайли и с имена тези процеси. На времето в сп. „Авитохол“, чийто главен редактор бях в периода 2000-2004 г. бяхме публикували и студията на Димитър Табаков „Българската история в ръцете на славяноманиаците“, където той доказа с научни доказателства манипулирането на издадените от БАН гръцки и латински извори за българската история - с имена на извършителите и с точни преводи директно от оригиналите! Тук искам да подчертая, че Табаков дълги години беше работил към „Енциклопедия Британика“ в чужбина и имаше достъп до богати чужди научни библиотеки и архиви, които беше ползвал за написването на тази студия и други две книги посветени на древната българска история.

   Историците ни работят и разстягат локуми базирайки се именно на съмнителните „извори на българската история“, като целенасочено се пренебрегват нашите собствени извори, древни текстове, легенди, предания, преписи и история писани и съставяни от възрожденските ни историци, такива като монаха Яков, йеросхимонах Спиридон Габровски, отец Паисий Хилендарски, поп Йовчо Попниколов от Трябва, Гаврил Кръстевич, Петър Богдан Бакшев, Георги С. Раковски и др., както и ревизионисти на българската история като д-р Ганчо Ценов, Цани Гинчев, Стоян Шангов, Никола Йонков Владикин и някои наши съвременници-изследователи като проф. Асен Чилингиров, проф. Георги Сотиров, арх. Слави Дончев, Райко Сефтерски, проф. Дияна Гергова, Юлия Хаджи Димитрова, Александър Мошев, Павел Серафимов, доц. Веселина Вачкова, проф. Дамян Попхристов, доц. Татяна Яруллина и др.

   Крайно време е според мен да се разбие монопола на историците (предимно официозите) по древната ни история и да се приложи на всички нива интердисциплинарното българознание като комплексна дисциплина, особено във важните и ключови неща касаещи българската история. Това за пръв път беше приложено преди около 20 години в някои патриотични неправителствени български организации като Институт по интердисциплинарно българознание „Велики Преслав“, историческо дружество „Българска Орда -1938“, БАНИ (Българска академия на науките и изкуствата) и др.

   Накратко историците (особено кабинетния тип) в никой случай не са компетентни във всички научни области на интердисциплинарното българознание, а те са голямо множество и включват:

 

- история

- археология

- лингвистика и писмености

- историческа география

- антропология и ДНК изследвания

- медицина и животновъдство

- етнография и етнология

- архитектура

- религия (Православие и ранно християнство) и предхристиянски култове

- добив и обработка на метали

- военно дело и оръжезнание

- физическа култура и спорт

- музика (инструменти и народни песни)

- митология (епоси, предания и легенди)

- езотерика, календари, астрология и астрономия

- семиотика, хералдика и символни системи

- културология, изкуствознание и история на изкуството

 

   За да имаме пълна и истинска картина за древната българска история е нужно в изследванията да се комбинират и взаимно подкрепят знанията на всички тези специалисти. От това следва, че трябва да се извърши коренна реформа в научната общност и институциите, да се разбият някои стереотипи и шаблони, да се разобличат фалшификациите и манипулациите и да се направи нов подход към този важен проблем касаещ българската история и култура и то на държавно ниво! Докато не се направи това ще тичаме на едно място и ще мултиплицираме стари грешки и въртене в порочен дяволски кръг без изход!……..

 

София, 30.01.2023 г.




Гласувай:
8



1. tres1 - Историята ни трябва да се пренапише
30.01.2023 19:54
На правителствено ниво трябва да се изготвят нови образователни програми, помагала, учебници и т.н. Да се изясни съдържанието на названието БЪЛГАРИ - то не се отнася само за нашия народ и държава - нека бъдем достойни представители на човечеството, както преди, така и за напред !
цитирай
2. panazea - Да , докторе . Аз четях списание Авитохол , където имаше интересни материали , непубликувани никъде!
30.01.2023 20:08
Първо да се напише историята ни на Български език по абзаци в Уикипедия и след това да се преведе на руски и английски език , за да стане достъпна за цял свят!
Да се махнат от викито всички монголоидни измислени образи и бюстове на Българите , за да не се подвеждат добронамерените чужденци , когато искат да научат нещо за България. Да се редактират всички статии , където пише , че сме тюрки , хуни , татари и всякакви новоизмислени неверни обобщения !
С поздрав : Панацея
цитирай
3. yuriylenev - Както винаги си точен и доказателствено безгрешен, докторе. Ленев Юрий
30.01.2023 20:16
Трябва да се подеме действие да се изгонят търговците на история от висшите и средните училища, и от БАн и всички държавни учереждения.
И да се въведе закон - който изопачава българската ни история - съд и затвор!
И тогава рязко такива като днешните майцепродавци ще замлъкнат сами и завинаги.

ПП - аз си пазя от '90 години първият том на книгата "Авитохол", на която така и не издадохте втори групата, която го създадохте... Жалко.
цитирай
4. radostinalassa - Това означава да се изгонят Сорос...
05.02.2023 12:13
и фондациите му от България, както направи Русия. Но това няма как да стане, защото ние сме на негова страна официално. Значи Сорос има интерес да ни изкарва тюрки, а не Русия.
цитирай
5. zndr - съмнения
16.02.2023 02:31
не съм убеден за изследванията на Павел Серафимов понеже копае само в една посока и не разглежда никакви други гледни точки. дава древногръцки и западни източници които също могат да бъдат манипулирани. изцяло се опитва да доказва изцяло тракийския произход на българите което навярно е така но напълно изключва азиатска (скитска) връзка което не почти невъзможно с оглед географското разположение на българските земи. и защо досега не съм намерил нито един единствен материал който да се позовава на китайски източници описващи събитията на балканския полуостров през вековете и хилядолетията при положение че те имат описания на най-дългата хронология. Д-р Александров вие имате ли информация за китайски източници описващи събитията по нашите земи? И още един въпрос който може би не е много релевантен но досега не съм намерил отговора му - в коя посока "гледа" Мадарския конник?
цитирай
6. doktora757 - не съм убеден за изследванията на ...
30.04.2023 22:18
zndr написа:
не съм убеден за изследванията на Павел Серафимов понеже копае само в една посока и не разглежда никакви други гледни точки. дава древногръцки и западни източници които също могат да бъдат манипулирани. изцяло се опитва да доказва изцяло тракийския произход на българите което навярно е така но напълно изключва азиатска (скитска) връзка което не почти невъзможно с оглед географското разположение на българските земи. и защо досега не съм намерил нито един единствен материал който да се позовава на китайски източници описващи събитията на балканския полуостров през вековете и хилядолетията при положение че те имат описания на най-дългата хронология. Д-р Александров вие имате ли информация за китайски източници описващи събитията по нашите земи? И още един въпрос който може би не е много релевантен но досега не съм намерил отговора му - в коя посока "гледа" Мадарския конник?


Мадарския конник гледа от Балкана и това е друга проекция на Тракийския конник, който се среща доста често у нас още от древността! Няма нужда да го търсим в азиатските степи и в Монголия, въпреки че една част от нашите предци са отишли и нататък чак до Китай. Казвам отишли, а не дошли - точно в това е "ключа от палатката"!......... Както вече знаем древните българи са европеиди/европейци, а не азиатци и това е антропологически доказано, както с методите на медицинската антропология, така и с модерните ДНК изследвания с маркери.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5043637
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031